Nissorun 10 WP – Az atkaölőszer!

Atkaölőszer. Kiváló tojás-, lárva- és nimfaölő hatással.

A takácsatka fajok ellen hatásos, hosszú hatástartamú készítmény. A hasznos ragadozó atkákat, rovarokat, méheket kíméli.

Az atkafertőzés leginkább a száraz, meleg időjárásban okoz gondot.
Közelről megfigyelve a növényen, különösen a levél fonákán, a levél ízesüléseknél finom pókhálós szövedéket és apró mozgolódó “gombostűfejnyi” rendszerint pirosas színű kis atkákat fedezhetünk fel.

A NISSORUN 10 WP beszerezhető 20 gram (leveles), 100 gram és fél kilós kiszerlésekben a gazdaboltokban és a Sumi Agro márkaboltokban.
Házikertben 5 gram vegyszer 10 liter vízben oldva, 100 m2 felület kezeléséhez elegendő.

Az atkafertőzés tünetei

Az atkák szemmel alig látható, apró, pókszabású mozgó állatok, melyek a levelek fonáki részén szívogatnak. A friss hajtásvégeken és a virágokon is megtalálhatók. A lárváknak 3 pár, a nimfának és a kifejtett atkáknak 4 pár lába van.

  • A gazda számára először az tűnhet fel, hogy finom pókháló szerű szövedék van a levél fonákán (az alsó felén), a levélnyél ízesülésénél. A szövedéken csillogó vízcsepp kiváló árulkodó jel a fertőzéről.
  • A szívogatás hatására a levélszínén apró kivilágosodó foltok tűnnek fel, melyek később sötétednek, vörösesek lesznek.
  • A levél alakja torzulhat, befelé sodródik, pöndörödik. A levelet kihajtva a szövedék és a pici mozgó állatok megfigyelhetők.
  • A károsodás következtében csökken a fotoszintézis, kevesebb tápanyag képződik.
  • A növény csökött lesz, visszamarad a fejlődésben. A termés mennyisége kevesebb lesz, a legtöbb gyümölcs még beérés előtt lehullik.
  • A következő évi rügyek nem fejlődnek ki, nem érnek be, és télen a hajtás elfagyhat. A következő évben a fás növény gyenge hajtásokat hoz, vagy ki sem hajt.

Védekezés

Javasolt a megelőző kezelés NISSORUN 10 WP atkaölő szerrel. Legkésőbb az első észleléskor, az atkafertőzés tüneteinek megjelenésekor azonnal érdemes permetezni NISSORUN 10 WP -vel.
Alma, körte, őszibarack, kajszibarack, szilva, cseresznye félék, szőlő, uborka és bab növények kezelésére engedélyezett szabadforgalmú atkaölőszer.
Engedélyezett dózis 0,3-0,5 kg/ha.

Évente kétszeri kezelés ajánlott, az újabb kezeléskor (30-45 nap múlva) elégséges lehet csak az új fejlődésű növényi részek permetezése, amit előzetes atkavizsgálattal kell megállapítani.
Élelmezésegészségügyi várakozási idő: uborkánál 3 nap, a többi engedélyezett növénynél 7 nap. Permetezéskor mindig olvassa el a termék cimkeszövegét és tartsa be!

További információk a Nissorun 10 WP kiskertben javasolt felhasználási dózisáról.

Növényvédelmi tanácsok

Gyümölcskultúrákban és szőlőben a védekezéseket az előrejelzésre alapozva, téli tojásszámlálás alapján, elsősorban a takácsatkák áttelelő tojásai ellen kell elvégezni, a tojáskeléshez minél közelebbi időpontban.

A későbbiekben szükség esetén a kezelést meg kell ismételni. A vegetációban végzett permetezéskor célszerű a mozgó alakokat pusztító kombinációs partnerrel együtt kijuttatni a készítményt. A felhasznált permetlé mennyiséget az ültetvény művelésmódjától, a lombkorona sűrűségétől és az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani (300-1000 l/ha).

Babban a védekezést a takácsatkák felszaporodásának kezdetén szükséges elvégezni. Javasolt vízmennyiség: 700 l/ha.

Uborkában a védekezést a takácsatkák tömeges tojásrakásakor kell elvégezni. A felhasznált permetlé mennyiséget a kultúra művelésmódjától és az alkalmazott géptípustól függően kell megválasztani.

Évente maximálisan kétszeri kezelés ajánlott, az újabb kezeléskor (30-45 nap múlva) elégséges lehet csak az új fejlődésű növényi részek permetezése, amit előzetes atkavizsgálattal kell megállapítani.

A termék technikai leírását elolvashatja a Nissorun 10 WP termék oldalon.

Gyakorlati tanács:

A permetezés idejéről és a használt vegyszerről javasolt – árutermelés esetén kötelező – nyilvántartást vezetni. Kérje ingyenes permetezési naplónkat!
Adja meg levelezési címét és mi postai úton díjmentesen megküldjük Önnek.

Keressen minket az info@sumiagro.hu vagy az 1/214-6441 telefonszámon!