Gombafertőzés elleni védekezés praktikái

A TOPSIN WDG szisztémikus gombaölőszer  elérhető kiskiszerelésben a gazdaboltokban.

II. forgalmi kategóriában (zöldkönyves) vásárolható a boltokban.

A szezonban elérhető kiszerelések 4 gramm, 20 gramm, 200 gramm és 1,0 kg dobozméretek.

Zöldség- és gyümölcs kultúrák betegségeiről információk, képes illusztrációk alul.

Gyakorlati tanács:

A permetezés idejéről és a használt vegyszerről javasolt nyilvántartást vezetni. Kérje ingyenes permetezési naplónkat!

További információ: info@sumiagro.hu vagy 1/214-6441

Betegségtünetek

Növényvédelmi tanácsok

A megfelelő vegyszer kiválasztásához kérje szaktanácsadóink vagy a gazdabolti eladó segítségét.

Almatermésűekben elsősorban a szirombimbós állapottól az intenzív hajtásnövekedési időszak lezárulásáig javasolt a szer használata. Varasodás elleni használatkor kontakt hatású szerrel kell kombinálni. Utolsó kezelés időpontja: amikor a fajtára jellemző színezettség kialakult.

Cseresznye, meggy, szilva ültetvényekben a védekezéseket monília ellen színesbimbós állapot végén/virágzás kezdetén vagy fővirágzásban kell végrehajtani, egyéb gombabetegségek ellen a spórakiszóródás kezdetekor, ill. a leveleken megjelenő tünetek észlelésekor kell végrehajtani. Cseresznyében és meggyben a monília elleni védekezések legkésőbb a virágzás végéig végezhetők. A termés betakarítása után a levélbetegségek (blumeriella) ellen a készítmény lombpermetezés formájában ismét felhasználható. Monília elleni használatakor eltérő hatásmódú készítménnyel váltva kell használni. Utolsó kezelés időpontja: amikor a fajtára jellemző színezettség kialakult, ill. betakarítás után.

Szőlőben (bor és csemege) lisztharmat ellen a fertőzésveszélyes időszakban kell védekezni. Szürkerothadás ellen a fürtzáródáskor javasolt a használata. Elsősorban a fürtzónában alapos bőséges, lemosásszerű permetezést kell biztosítani. Szürkerothadás elleni használatakor kontakt hatású szerrel kell kombinálni. Utolsó kezelés időpontja: fürtzáródás.

Erdészeti csemetekertekben és erdősítésekben 500-1500 l/ha vízben kell a szert a betegség megjelenésekor kijuttatni.

Hajtatott paradicsom és tojásgyümölcs esetén a lisztharmat és szürkerothadás ellen a fertőzési veszélytől függően, virágzástól termésnövekedésig célszerű védekezni. Szürkerothadás elleni használatakor kontakt hatású szerrel kell kombinálni. Utolsó kezelés időpontja: érés.

Zöldbabban szklerotíniás rothadás ellen az első tünetek megjelenésekor célszerű védekezni. Utolsó kezelés időpontja: amikor a hüvelyek 50 %-a elérte a végleges nagyságot.

Linkek

  • További információkért a vegyszer választáshoz a dózisokról és a kiskertes felhasználók számára adatok a kimérési mennyiségekről kattintson ide.
  • Növényvédelmi előrejelzés itt található.
  • Az adott helyzethez igazodó növényvédőszer megválasztás szempontjairól szóló szakkcikk megtekintéséhez kattintson ide.
A gazdaboltokban és a Sumi Agro márkaboltokban az ajánlott növényvédőszerek beszerezhetők.
Felhasználás előtt olvassa el figyelmesen a cimke szöveget és győződjön meg arról, hogy megértette. Mindig tartsa be az előirt felhasználási utasításokat!
Vegyszer választáskor és vásárláskor a termékek forgalmazási kategória szerinti besorolására figyelemmel kell lenni ( II. forgalmi kategória, vagy III. u.n. szabadforgalmú kategória).Márkaboltjaink listája és bővebb információk a www.sumiagro.hu honlapon megtalálhatók. További felvilágosítással szívesen állunk rendelkezésre a 1/ 214-6441 telefonszámon.

Keresse termékeinket a gazdaboltokban!

Keresse fel a Sumi Agro márkaboltokat további szaktanácsért!